Door vele vrijwilligers is deze Mariakapel tot stand gekomen en ingericht in het voormalig koetshuis voor het kerkhof. Op zondag 6 Oktober 2019 is de Mariakapel na een plechtige eucharistieviering ter gelegenheid van het 175- jarig bestaan van de geloofsgemeenschap St. Joseph ingezegend door Pastoor J.E.B. (Jos) Deuling, pastoor van parochie H. Kruis sinds 15 februari 2016. Het Mariabeeld is geschonken door de parochianen van de Emmaüsparochie in de Noordoostpolder en afkomstig uit de H. Johannes de Doperkerk te Kraggenburg. Pastoor V.A.H. (Victor) Maagd was pastoor van deze parochie sinds 1 september 2012 en is sinds 2024 Plebaan van de St. Jozef kathedraal Stad Groningen
Kerk van Kraggenburg
De H. Johannes de Doperkerk is gebouwd door Drentse bouwvakkers en gereedgekomen op 8 december 1950 ( Hoogfeest van de Onbevlekte ontvangenis van Maria). De bouwvakkers gingen op weg naar hun Drentse gezinnen tijdens glad en mistig weer. Zij braken door de leuningen van de brug over het Linthorst- Homankanaal en zes van hen verdronken. De kerk is op 29 april 1951 ingewijd en op 22 juni 2014 onttrokken aan de eredienst. Het Mariabeeld is geschonken door de parochianen van de Emmaüsparochies in de Noordoostpolder en afkomstig uit de H. Johannes de Doperkerk te Kraggenburg. Wij zijn de parochianen van de Emmaüsparochies dankbaar voor dit mooie geschenk
De kapel straalt door zijn kleuren een kalme en serene sfeer uit. De warme tinten van het glas-in-loodwerk passen perfect bij de stijl van de nabijgelegen kerk, waardoor een gevoel van eenheid en continuïteit ontstaat. Het interieur is zorgvuldig samengesteld, met aandacht voor detail en een diep respect voor de heilige ruimte die het vertegenwoordigt. Elke hoek en elk object draagt bij aan de sfeer van devotie en contemplatie.
Voorbijgangers en dorpsbewoners kunnen hier gedurende de week een kaarsje opsteken en even stilstaan bij de gebeurtenissen in hun leven. De zachte gloed van de kaarsen en de serene omgeving bieden troost en een moment van introspectie. Het is een plek waar mensen hun zorgen kunnen loslaten en hun gedachten kunnen richten op wat echt belangrijk is.
De initiatiefnemers hopen dat deze Mariakapel uitgroeit tot een baken van hoop en een ontmoetingsplek voor iedereen in de omgeving. Een plek waar men, ongeacht geloof of achtergrond, kan samenkomen, even kan ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en zich kan laten inspireren door de rust en heiligheid van deze bijzondere kapel.
In het hart van Ter Apel is deze Mariakapel meer dan slechts een gerestaureerd gebouw; het is een symbool van gemeenschap, toewijding en de kracht van gedeelde dromen. Het toont aan hoe samenwerking en liefde voor het erfgoed kunnen leiden tot iets wat de harten van velen beroert en een blijvende impact heeft op de gemeenschap.